Eğitim Sen İstanbul Üniversiteler Şubesi: Üniversitelerde şiddet ve taciz kol geziyor!

Eğitim Sen İstanbul Üniversiteler Şubesi, Kocaeli Üniversitesinde Ş.K. isimli kadın akademisyenin odasını basarak tehdit eden Prof.Dr.Bülent Arı’nın İstanbul Üniversitesi’nde göreve başlamasına tepki gösterdi: “İstanbul Üniversitesi kadına yönelik şiddet faili bu kişiyi koruyup kollamaya devam ediyor” dedi.

2022 yılının Kasım ayında Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi içerisinde bulunan Eğitim Fakültesinde eski doktora öğrencisi ve Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesinde görevli Ş.K. isimli kadın akademisyenin odasına giderek “Benim olacaksın, benimle evleneceksin, yoksa seni işsiz bırakırım” diye tehdit ederek odasını basan şiddet faili İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde görevli Prof.Dr.Bülent Arı’nın yeniden İstanbul Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsünde göreve başlatıldığı belirtilen açıklamada; “İşlediği şiddet suçu nedeniyle gözaltına alınıp sonra serbest bırakılan Bülent Arı hakkında kamuoyunun ve sendikamızın tepkisi üzerine İstanbul Üniversitesi yönetimi soruşturma açmış; kınama cezası ve üç ay uzaklaştırma cezası vermişti. Anlaşılan o ki İstanbul Üniversitesi kamuoyu baskısı nedeniyle vermek zorunda kaldığı bu cezayı yeterli bulmuş ki kadına yönelik şiddet faili bu kişiyi koruyup kollamaya devam ediyor” dedi.”

“ÜNİVERSİTELERDEKİ ERİL ZİHNİYETİN SAYISIZ ÖRNEĞİNDEN BİRİSİDİR”

Kadın düşmanı erkek egemen politikaların çürümüşlüğünden ziyadesiyle nasibini almış olan günümüzün üniversitelerinde de şiddet ve tacizin kol gezdiği ifade edilen açıklamada şöyle denildi; “Kadınlar bu kurumlarda tehdit altında yaşam ve çalışma mücadelesi vermektedir. Daha önce de ‘Cehalet iyidir’ diyerek iktidarın isteklerine uygun, bilimden uzak bir toplumsal yaşama yönelik övgüler sunarak tepki çekmiş, bu tepkiler sonucunda bir vakıf üniversitesinden ilişiği kesilmiş olan bu şahsın pervasızca bir kadına saldırısı münferit bir olay değil, üniversitelerde kadın öğrencilerine ve kadın çalışma arkadaşlarına taciz, baskı ve mobbing uygulayan eril zihniyetin sayısız örneğinden birisidir.”

2019’da Yükseköğretim Kurumları Toplumsal Cinsiyet Tutum Belgesi’ni kaldıran YÖK’ün, Bülent Arı’yı da 2016’da YÖK denetleme kurulu üyesi yaptığınun unutulmaması gerektiğine işaret edilen açıklamada; “Bülent Arı, YÖK ve kadına yönelik şiddeti teşvik edenler şunu iyi bilmelidir ki, artık hiçbir kadın yalnız ve çaresiz değildir. Tüm dünyada ve ülkemizde kadınlar canları pahasına verdikleri eşitlik ve özgürlük mücadelesi ile erkek egemen anlayışı ve bu şahıs gibi taşıyıcılarını mutlaka tarihin çöplüğüne gönderecektir” denildi.

“GÖREVDEN ALINMASINI TALEP EDİYORUZ”

“Eğitim Sen olarak saldırıya uğrayan kadın arkadaşımız ile dayanışma içinde olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz. 2016-2019 yılları arasında YÖK Denetleme Kurulu üyesi olan ve İstanbul Üniversitesi’nde görev yapan saldırgan Bülent Arı’nın göstermelik bir ceza ile kamuoyu baskısını bertaraf ederek başka bir birimde yeniden göreve başlatılmasını kabul etmiyoruz” denilen açıklamada Arı’nın görevden alınması talep edildi.