Azerbeycan Dağlık Karabağda Ermenileri Sürmek İçin Operasyon Başlattı .!

Saray faşizmin Turancı hayallerle aktif bir şekilde desteklediği Bakü yönetimi uzun yıllar Ermenilerin egemenliğinde olan Dağlık Karabağ 3 yıl öncesinde Azerbeycan’ın Dağlık Karabağ’a yönelik başlatmış olduğu işgal savaşının ardında, Ermeni yönetimi emperyalistlerinde dayatmasıyla, Dağlık Karabağ’ı Azerbaycan yönetimine bırakmıştı. Nüfus olarak Ermenilerin ağırlıkta olduğu Dağlık Karabağ’da Bakü yönetiminin ırkçı faşist saldırıları nedeniyle Ermenilerin önemli bölümü Ermenistan topraklarına göçmen zorunda kaldı. Küçük bir azınlık ise Dağlık Karabağı terketmedi. Ermenilerin kontrolündeki topraklarda, 9 Eylül’de “cumhurbaşkanlığı seçimi” yapıldı. Bir kaç küçük alanda toplamış olan ve ırkçı faşist sadırılara karşı silahlanmış olan Ermenileri tümden Dağlık Karabağdan atmayı hedefleyen Bakü yönetimi, son olarak Hocavent ili Ahmetbeyli-Fuzuli-Şuşa kara yolunda Azerbaycan devlet kurumuna ait kamyon mayına bastı ve 2 kişi hayatını kaybetti. Olay yerine giden polis aracının başka bir mayına basması sonucu 4 polis hayatını kaybetti. Bunu bahane yapan Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ’da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek adına Ermenilere yönelik “yerel antiterör önlemleri” adı altında etnik temizlik başlattı.
Nitekim, Azerbaycan 19 Eylül 2023 tarihinde Dağlık Karabağ bölgesinde askeri operasyona başlattığını açıkladı. Operasyon ikinci gününe girerken Bakü yönetimi ‘müdahalenin’ Dağlık Karbağdaki direnene Ermeniler teslim olana dek süreceğini duyurdu. Operasyon ikinci gününde sürerken Rus basını, Karabağ’daki Ermeni silahlı güçlerin silah bırakma kararı aldığını duyurdu.
Dağlık Karabağ yetkililerine göre şu ana dek çatışmalarda 25 kişi öldü, 80’den fazla kişi ise yaralandı.
AZERBAYCAN-ERMENİSTAN ARASINDAKİ SAVAŞ NASIL BAŞLAMIŞTI?
1922 yılında kurulan Sovyetler Birliği’nin bir parçası olan Azerbaycan ve Ermenistan’ın,1989 yılında birliğin dağılmasının ardından bağımsızlıklarını ilan etmesiyle iki ülkenin de hak iddia ettiği Dağlık Karabağ bölgesinde topyekün bir savaş başladı.
Savaşta on binlerce kişi öldü, 1 milyondan fazla kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.
İlk Dağlık Karabağ Savaşı 1994’te ilan edilen ateşkesle son bulurken Ermeni güçleri Dağlık Karabağ ve çevresindeki bölgelerde kontrolü ele geçirdi.
Anlaşma uyarınca Dağlık Karabağ, Azerbaycan’ın parçası olarak kaldı. Ancak bölge o zamandan bu yana büyük oranda Ermenilerce Dağlık Karabağ Cumhuriyeti tarafından yönetildi. Ermenistan hükümeti uluslararası toplumun tanımadığı bu devleti destekledi.
Dağlık Karabağ’da 1994’te ilan edilen ateşkesten bu yana istikrarsızlık sürerken 1990’ların başından bu yana yaşanan en büyük çatışma 2020 yılında yaşandı ve 6 hafta sürdü.
Savaş Kasım 2020’de buldu; Azerbaycan ve Ermenistan, Rusya’nın arabuluculuğunda yürütülen müzakerelerin ardından Dağlık Karabağ’ın Azerbaycan’a verilmesiyle “barış anlaşması” imzaladı.
Anlaşma, Ermeni güçlerinin Dağlık Karabağ çevresindeki bölgelerden çekilmelerini ve daha küçük bir alanda varlık göstermelerini öngörüyordu. Ancak bölgedeki Ermeni güçleri Bakü yönetiminin zoraki dayatmasına karşı çıkarak kadim topraklarını terketmek istemeyerek direniş yolunu seçtiler.