Z Kuşağı İklim için Küresel Okul Grevine Çıkıyor: İnsanlığın Kaderini Değiştireceğiz..!

Kendisinden önce iklim değişikliğinin önünü açan ve gezegenin altıncı büyük yokoluş sürecini başlatan kuşaklara meydan okuyarak iklim değişikliğine karşı mücadeleyi 2018 Ağustos ayında 16 yaşındaki Greta Thunberg İsveç’te başlattı.
Polonya’nın Katowice kentinde yapılan İklim Zirvesi’nde Birleşmiş Milletler (BM) delegasyonuna hitaben “Size yalvarmaya gelmedik, insanlar meydan okumak için ayaklanacak. Ve liderlerimiz çocuk gibi davranmaya devam ettikçe, uzun zaman önce alınması gereken sorumluluğu biz alacağız” diyen Greta’ya dünyanın dört bir yanından genç aktivistler katıldı.
“Hoşlanın ya da hoşlanmayın”
Z kuşağının başını çektiği iklim için okul grevi hareketi 15 Mart’ta (haftaya Cuma günü) dünyanın en büyük eylemlerinden birini gerçekleştirmek için son iki aydır örgütleniyor.
FridaysForFuture (Gelecek İçin Cuma Günleri) hareketi hazırladıkları açık mektupta “Hoşlanın ya da hoşlanmayın, biz insanlığın kaderini değiştireceğiz” diyor.
99 ülkede 1446 etkinlik
FridaysForFuture.org’daki son güncellemeye göre 15 Mart’taki okul grevi için dünya çapında en az 99 ülkede 1446 farklı eylem planı var.
Avrupa’dan ABD’ye, Breziya’dan Şili’ye, Avustralya’dan İran, Hindistan ve Japonya’ya öğrenciler iklim değişikliği krizine karşı seslerini duyurmak için okul grevine çıkacak.
Eylem takviminde Türkiye’de İstanbul’da Bebek Parkı ve Karaköy’deki Saint Benoit Lisesi önünde olmak üzere iki ayrı yerde iklim için okul grevi olacak. İzmir’de iki ayrı noktada, ayrıca sahil bölgeleri Çeşme ve Ayvalık’ta, Çıralı’da da bir noktada eylem planı görülüyor.
Türkiye’deki eylem planlarına Iğdır, Çıralı, Antalya ve Ankara’da dahil oldu.
Adıyaman’daki çağrının bir çiftçiden geldiği fark edildiği için öğrenci eylemleri kapsamında değil.
Atlas: Bebek Parkı’nda bekleyeceğim
İklim için okul grevine Bebek Parkı’nda katılacak olan 11 yaşındaki Atlas’ın Facebook’tan yaptığı çağrı şöyle:
Ben Atlas Sarrafoğlu, 11 yaşındayım ve İklim Değişikliği ve Global Isınmaya karşı geleceğimiz adına seni 15 Mart’ta yapacağımız İklim İçin Okul Grevi’ne çağırıyorum.
Greta Thunberg’e dünyanın dört bir köşesinden öğrenciler destek veriyor.
İklim Değişikliğinin artık dönülmez bir aşamasında olduğunu biliyor, büyüklerin yetemediği yerde geleceğimizi korumak adına bizlerin harekete geçmesi gerektiğine inanıyorum. Bu sebepten dolayı senin de desteğin ile 15 Mart Cuma günü global olarak yapılacak FRIDAYS FOR FUTURE hareketine dahil olarak sesimizi duyuralım.
15 Mart’ta seni Bebek Parkı’nda saat 12’de bekleyeceğim. Gelin Greta’ya desteğimizi gösterelim, kendi geleceğimizi kendimiz talep edelim.
“Bugün” değilse, ne zaman?
“Biz” değilse, kim?
Ege: Greta’nın izinden gidiyoruz
Okul grevine İzmir Ayvalık’tan katılmayı planlayan Ege ise şu mesajı paylaştı:
Atmosfere salınan karbon gazı miktarının artmaya devam ettiği bu günlerde bilim bize kesin olarak dünyanın ısınmasını 1,5 derecede sınırlayabilmek için hemen harekete geçmemiz gerektiğini söylüyor. Fakat elinde bu konuyla ilgili karar alma yetkisi olan insanlar, küresel ısınma ile mücadele etmek için hiçbir şey yapmıyor. Bu yüzden ben ve arkadaşlarım, #GretaThunberg‘in izinden giderek, sesimizi duyurmak ve değişim sağlamak için okul grevi yapıyoruz.
#15Mart 2019 Cuma Günü Ayvalık Cumhuriyet Meydanı’nda yapacağımız greve siz de katılabilir, geleceğimiz için grev yapabilirsiniz.
İlkeler ve talepler listesi
Greta Thunberg’in Facebook sayfasından yayınladığı İklim İçin Okul Grevleri ilkeler ve tavsiyeler listesinde şunlar yer aldı:
Şiddet yok.
Tahribat yok.
Yerlere çöp atmak yok.
Şahsi çıkar yok.
Nefret yok.
Karbon ayak izini en aza indir.
Her zaman bilime atıfta bulun.
Talepler:
Paris Anlaşmasını ve IPCC raporunu takip edin.
1,5 derecenin altında kalın.
Paris Anlaşması’nda açıkça belirtilen hakkaniyet ve iklim adaletine odaklanın. Çünkü hiçbir manifesto bundan daha radikal olamaz.