Maraş Depreminde: Saray rejiminin Sıklıkla Propaganda Ettiği: Yollar, hastaneler, havalimanları yerle bir oldu.!

İktidarın övünerek açılışını yaptığı yatırımlar yerle bir oldu. Hastaneler çöktü, otoyollar ikiye ayrıldı, öğrenci yurtları ve kamu binaları yıkıldı. Tüm uyarılara karşın Amik Gölü kurutularak yapılan Hatay Havalimanı’nın pist ve bağlantı yolları yarıldı.

Deprem sonrası kamu binaları adeta moloz yığınına döndü. Otoyollar ikiye ayrıldı, hastaneler çöktü. Havalimanı pisti çatladı, ulaşım aksadı.

İktidarın milyonlarca lira harcayarak yaptığı, inşaatı yıllarca süren kamu kurumları adeta yerle bir oldu. Açılışları büyük bir görkem içinde yapılan hastaneler, havalimanı, idari binalar, limanlar yıkıldı. İşte yıkılan kamu binalarından bazıları:

HASTANENİN ALTINDA KALDILAR

– Hatay’ın İskenderun ilçesinde 55 yıldır hizmet veren İskenderun Devlet Hastanesi’nin yoğun bakım ünitesinin bulunduğu 6 katlı A Blok depremde yıkıldı. Ek binanın altında kalan karı koca ise saatler sonra kurtarıldı. Göçük altından kurtarılan depremzedeler İskenderun’da yapılan Yeni Devlet Hastanesi’ne sevk edidi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay yaptığı açıklamada “İskenderun Hastanesi eski bir binaydı, yeni binalarımızda hamdolsun hiçbir şey yok” ifadelerini kullandı. Oktay’ın deprem açıklamalarına yurttaşlar tepki gösterdi. Oktay’ın açıklamalarına sosyal medya kullanıcıları “İşte AKP’nin afet yönetimi, Bu hastanede hizmet veriliyor mu veriliyor! Göçük altında hasta ve çalışanlar var mı var! Neden güçlendirilmedi eski birçok bina ayaktayken” diye cevap verdi. Hastanenin 1968 yılında SSK hastanesi olarak açıldığı öğrenildi. Öte yandan Hatay merkez Antakya Hastanesi’nin de yıkıldığı belirtildi.

ADIYAMAN BELEDİYESİ TOZ YIĞININA DÖNDÜ

– Adıyaman’daki Belediye Başkanlığı binası deprem sonrası tamamen yıkıldı. Bina adeta toz yığınına döndü. Dört katlı binadan geriye sadece tabelası kaldı. Binada bir gece bekçisinin olduğu ve enkaz altında olabileceği belirtildi. Adıyaman Belediye Başkanlığı Özel Kalem Müdürü Nevzat Yıldırım, “İdari binamızda makam odası ve birkaç müdürlük hizmet veriyordu. Bu binamız maalesef yıkılmış durumda. Belediyemiz ek binasında hizmetlerini veriyor” dedi. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ise “İdari binamız yıkıldı. İlk belediye binamızda ağır hasar var. Meclisimiz yok oldu. Konak yok oldu. Gerçekten de çok büyük bir yıkım var” ifadelerini kullandı.

TAG OTOYOLU’NDA ASFALT PATLADI

– Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin ardından Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolu yıkıldı. Yol ulaşıma kapatılırken trafik D-400 devlet yoluna bağlandı. Yol deprem sonrası adeta ikiye ayrıldı. Otoyolu inşa eden Silahtaroğlu İnşaat’ın yıkılan AFAD binasını da yaptığı ortaya çıktı. Gazeteduvar’ın verdiği bilgiye söz konusu Silahtaroğlu İnşaat’ın inşa ettiği AFAD binasının tanıtımı yapılırken “Her türlü afete dayanıklı” denilmişti. Binanın dış cephesi , 2022 yılının ağustos ayında Ankara’da yaşanan fırtınada hasar görmüştü.

LİMANDAKİ KONTEYNERLER ALEV ALDI

– Hatay’ın İskenderun Limanı’ndaki depodaki konteynerlerden biri deprem sonrası henüz bilinmeyen bir nedenle devrilerek alev aldı. Dumanların fark edilmesi üzerine çıkan yangına liman ve belediye itfaiye ekipleri müdahale etti. Alevler gökyüzüne yükseldi, kısa süre panik yaşandı. Ekipler yangını söndürdü. Limak Limanı da depremden sonra hasar gördü. Liman yolu ikiye ayrıldı. Liman işletmecisi Limak yaptığı açıklamada “Rıhtımda kısmi hasar meydana geldi. Herhangi bir can kaybı söz konusu değildir. Tesisimizde hasar tespit çalışmaları yapıldı. Gerekli önlemler alındı” denildi.

ARABALAR YARIKLARA DÜŞTÜ

– Kahramanmaraş ile Pazarcık ilçesi arasındaki yol deprem sonrası ikiye ayrıldı. Yol boyunca derin yarıklar oluştu. Arabalar kaza yapmaktan son anda kurtuldu. Bir sürücü direksiyon hakimiyetini kaybedince yarıklara düştü.

AFAD’IN BİNASI YIKILDI

– Deprem sonrası Hatay’daki AFAD binasının yıkıldığı öğrenildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun bilgiyi doğruladı. Torun “Öncelikle ülkemizin başı sağ olsun. Şu anda bütün belediyelerimizle bölgeye intikal ediyoruz. Hatay’da beklenenden daha fazla Adana’da var, merkez üssü Kahramanmaraş ilçe ve köylere henüz ulaşılamadı. Hatay’da AFAD’ın binası da yıkılmış” diye konuştu.

POLİS EVİ ÇÖKTÜ

– Hatay Valisi Rahmi Doğan ilde polisevinin de yıkıldığını açıkladı.

Vali Doğan çok sayıda da yaralı olduğunu bildirdi. Doğan açıklamasında ayrıca “İskenderun’daki ve Antakya’daki devlet hastaneleri yıkıldı. Polisevi de yıkıldı” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise “Okullarımızın tamamı, yurtlarımız, pansiyonlarımız sapasağlam yerinde” dedi.

insan olma

Depremin merkez üssü Pazarcıkta: Arama Kurtarma Çalışması yok, halk kaderine terk edilmiş durumda.!
Depremin merkez üssü olan Maraş Pazarcıkta il hasarsız tek bir binanın kalmadığını, arama kurtarma çalışmalarının olmadığını ve ilçeye yardımların ulaşmadığını bildirdi.
Maraş’ta 7,7, Antepte ise 6,4 büyüklüğünde meydana gelen deprem, çevre kentler olan Amed, Urfa, Malatya Osmaniye, Mardîn, Adana, Hatay ve Adıyamanda büyük bir faciaya neden oldu. Depremin merkez üssü olan Bazarcix’a ilk olarak ulaşan Mezopotamya Ajansı olarak, ilçedeki tahribatı, halkın mağduriyetini ve şiddetli artıcılarla devam eden depreme dair gelişmeleri yerinde gözlemledik. Hayati önem taşıyan haberleşme olanaklarının kısıtlı olduğu depremin merkez üssü olan Bazarcix’ta, iletişim sağlanamıyor.

MERKEZ ÜSSÜNDE ÇALIŞMA YOK!
Yeni ve eski çok sayıda yapının yıkıldığı ilçede, ayakta kalan binaların birçoğu ise ağır hasarlı. Depremin merkez üssü olmasına rağmen şimdiye kadar arama kurtarma çalışmalar başlamadı. İki enkazda kısmı çalışmaların yapıldığı ilçede, hem belediye ekipleri hem halk tepkili. Enkaz bölgesine gelen belediye çalışanları ve Dîlok Şehir Hastanesi inşaatında çalışan işçiler, eğitimlerinin olmadığını ve kendilerini koordine edecek bir yetkilinin olmadığını ifade ederek, bir an önce yardımın ulaşmasını talep etti.
TEK ÇALIŞMA: SES VAR MI?
Cengiz Topel caddesinde yıkılan Yoksul Apartmanı’nda, 5’i çocuk en az 11 kişinin enkaz altında kaldığı öğrenildi. Binanın enkaza dönmesinin ardından sadece iki jandarmanın “ses var mı?” diye sorduğu belirtildi. Sesin duyulduğu enkazda, saat 13.24’te meydana gelen ikinci depremin ardından sesler kesildi. Ayrıca başka bir mahallede 70 yaşında bir kadının enkaz altında olduğu öğrenildi.
YARDIM GELMEYİNCE SESLERİ KESİLDİ
Depremin etkilerinin sürdüğü ilçede, ağır hasarlı birçok bina 13.24’de meydana gelen artçı depremlerin ardından yıkıldı. Atatürk caddesinde bulunan 5 katlı bir binada da ikinci depremde yıkıldı. İki öğretmen ve Amed’ten kızının yanına gelen yaşlı bir kadının enkaz altında olduğu öğrenildi.ENKAZ ALTINDAKİLER KADERİNE TERK EDİLDİ
Halkın derme çatma çadırlarda bekleyişini sürdürdüğü ilçeye, şimdiye kadar herhangi bir yardım ulaşmadı. Şiddetli yağışın sürdüğü ilçede, halk sokaklarda yaktıkları ateşlerle ısınmaya çalışıyor. Çadır ve gıda talebinde bulunan depremzedeler, kaderlerine terk edildiklerini belirterek, duyarsızlığa tepki gösterdi.