İran’da protestolar büyüyor: Kadınlar saçlarını kesip başörtülerini yakıyor..!

İranlı kadınlar, ahlak polisi tarafından gözaltına alınan Mahsa Amini’nin ölümünü kadınlar saçlarını keserek ve başörtülerini yakarak protesto ediyor.
İran’da ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra Cuma günü hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ölümü ülke çapında protesto ediliyor. Kurdpa haber ajansı, eylemlerde en az iki kişinin hayatını kaybettiğini, yaklaşık 10 kişinin ise yaralandığını aktardı.
Başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alınan Amini’nin ölümü ülke çapında protestolara ve sosyal medyada tepkilere yol açtı.
Tahran’da da bugün kadın hakları savunucuları ve öğrencilerin çağrısıyla eylemler düzenlendi. Çok sayıda kadının başörtülerini çıkardığı ve “Diktatöre ölüm”, ” İslam Cumhuriyeti’ne ölüm” sloganlarının atıldığı bildirildi. Bölgede bulunanlar, polisin protestoculara biber gazı attığını ve kalabaılığı coplarla dağıtmaya çalıştığını paylaştı. Tahran Emniyet Müdürü, Amini’nin ölümünü “tekrarlanması istenmeyen talihsiz bir olay” diye tanımladı.
Amini’nin gözaltına alındıktan sonra ahlak polisi tarafından dövüldüğü ve işkenceye maruz kaldığı, bu nedenle komaya girdiği iddia edildi. Polis ise Amini’nin Tahran’daki ahlak polisinin karakolunda 13 Eylül’de aniden kalp rahatsızlığı yaşayarak acilen hastaneye kaldırıldığını öne sürdü.
Cuma günü hayatını kaybeden Amini’nin Sakkız şehrinde hafta sonu gerçekleşen cenazesinde de “Diktatöre ölüm” sloganlarının atıldığı protestolar düzenlenmişti. Bu slogan, İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in başörtüsü kurallarının katı bir şekilde uygulanması açısından yürüttüğü baskıcı politikaları hedefliyor.
İran’da Kürtlerin yoğun yaşadığı Sakkız şehri dışında Senendec’te de eylemler düzenlendi. Ancak Emniyet Müdürü Tuğgeneral Hüseyin Rahimi, işkence iddialarını “korkakça” diye tanımladı ve Amini’nin herhangi bir fiziksel zarar görmediğini öne sürdü.
Muhafazakar Fars Haber Ajansı’nın haberine göre Rahimi “Karar gününe kadar bekleyeceğiz, ancak güvenlik görevlerini yerine getirmeye son veremeyiz” dedi.
18 Eylül’de sosyal medyada görülen bir videoda öfkeli insanların bir yürüyüş gerçekleştirdiği ve Kürtçe “Kadın, hayat ve özgürlük” sloganları attığı görüldü. Bazı görüntülerde ise kadınların başörtülerini çıkararak yürüyüşe katıldığı yer aldı. Güvenlik görevlilerinin protestoculara ateş açtığı görüntüler de sosyal medyada paylaşıldı.
İran sokaklarında başörtüsünü çıkarıp yürüyüş düzenleyen ya da başörtüsünü yakan kadınlar görüldüğü gibi sosyal medyada da saçlarını kesen kadınların videoları viral oldu.Uyuşrucu

Türkiye uyuşturucu trafiğinde transit ülke mi oldu?..!

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 2022 raporuna göre uyuşturucunun Avrupa’ya girdiği kapılardan biri olan Türkiye’de yakalanan kokain miktarı yüzde 44,9, şüpheli sayısı ise yüzde 6 oranında arttı. Bu rakamlar Türkiye tarihinin rekorları.

Küresel organize suçlar üzerine araştırmalar yapan InSight Crime’ın yayımladığı araştırma ise bir başka olguya dikkat çekiyor. Uzun zamandır Avrupa’da ”eroin ticaretinin kralları” konumuna gelen Türkiye kaynaklı organize suç odakları, düşen uyuşturucu fiyatlarını dengelemek amacıyla giderek daha fazla kokain ticaretine yöneliyor.

Araştırmaya göre, Türkiye şu anda bölgesel bir kokain transit merkezi konumunda. Kokainin küçük bir miktarı iç pazarda kalırken geri kalan kısmı deniz yoluyla Doğu Avrupa ve Balkanlar’a veya kara yoluyla Irak üzerinden Suudi Arabistan’a ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne gönderiliyor.

Gazete Duvar’a konuşan gazeteci Cengiz Erdinç, uyuşturucu ticaretinin organize suçları besleyen ana motorlarda biri olduğunu belirtiyor: “Türkiye hedef ülke oluyor gibi sözler klişe. Ama Türkiye ciddi bir uyuşturucu probleminin eşiğinde duruyor.”