AKP İktidarı Suriyelileri önce Ülkeye Çağırdı Şimdi Kovuyor..!

İstanbul Valiliği, 20 Ağustos’a kadar Suriyeli mültecileri kayıtlarının bulunduğu illere göndereceğini açıkladı.

Kayıtları bulunmayan Suriyelilerin sınır dışı edilmesine devam edildiğinin belirtildiği açıklamada, belirtilen sürede geri dönmediği tespit edilenlerin İçişleri Bakanlığı’nın talimatı doğrultusunda kayıtlarının bulunduğu illere gönderileceği kaydedildi.

Açıklamada “İstanbul’da 522 bin 381 yabancı uyruklunun bulunduğu, geçici koruma kapsamında 547 bin 479 Suriyeli olmak üzere toplam 1 milyon 69 bin 860 kayıtlı yabancının bulunduğu” bilgisi de paylaşıldı.

Valiliğin “Düzensiz Göçle Mücadele” başlıklı açıklaması şöyle:

Çavuşoğlu: AB ile geri kabul anlaşması donduruldu

Valiliğin bu duyurusuyla eş zamanlı olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği’yle (AB) geri kabul anlaşmasının askıya alındığını duyurdu.

TGRT Haber’de konuya dair konuşan Çavuşoğlu, “AB ile geri kabul anlaşmasını, vize serbestisi yürürlüğe girmediği için dondurduk” ifadesini kullandı.

Geri Kabul Anlaşması

2016 yılında imzalanan ‘geri kabul’ anlaşması çerçevesinde, Türkiye kendi topraklarından AB ülkelerine geçen sığınmacıları geri almayı, AB de Türkiye’ye mali yardım yapmayı taahhüt etmişti.

İkinci Dünya Savaşı’ndan beri yaşanan en büyük mülteci akınını durdurmak isteyen AB’nin Türkiye ile imzaladığı Mülteci Geri Kabul Anlaşması’nın şartlarından biri de Türkiye’ye vize serbestisi tanınmasıydı.

AB ise vize serbestisi için Türkiye’nin yerine getirmesi gereken 72 kriteri yerine getirmediği gerekçesiyle vize serbestisini henüz tanımadı.

Soylu “Kapıları açtık mı 6 ay dayanamazlar” demişti

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, önceki akşam yaptığı bir konuşmada “Kapıları açtığımızda hükümetleri 6 ay dayanamaz” diyerek AB’ye seslenmişti.

“Avrupa Parlamentosunda oturacak, oradan Türkiye’yi eleştireceksiniz. 300 yıl öncesinin solculuklarını gerçekleştireceksiniz, 150 göçmen geldiğinde etekleriniz tutuşacak. Türkiye’ye oradan hakaret edeceksiniz.

“Sadece sabrımızı taşırmamalarını tavsiye ediyoruz. Biz sağanağı görüyoruz, onlara söylüyoruz. Kollarınızı sıvayın Türkiye’nin yaptığı mücadeleye destek olun. ‘Mış’ gibi davranmayın.

“Bunu kimse tehdit olarak algılamasın. Türkiye oyalanacak bir ülke değildir. Türkiye büyük mücadele ortaya koymaktadır. Tarihin en büyük göç dalgasıyla karşı karşıyayız. Bunlara hakları olmadığını bir kez daha söylüyorum. Buradan kapıları açtığımızda 6 ay hiçbir hükümetleri dayanamaz. İsterlerse deneyelim.”

İstanbul Valiliği “Düzensiz göçle mücadele” başlığıyla bir basın açıklaması yayınladı. Valilik, İstanbul’da kaydı olmayan tüm Suriyelilerin şehirden ayrılması için 20 Ağustos 2019’a kadar süre verdiğini duyurdu. Belirtilen süre sonunda geri dönmediği tespit edilen Suriyelilerin, İçişleri Bakanlığı talimatı doğrultusunda kayıtlı oldukları illere sevk edilecekleri açıklandı.

Valilikten yapılan açıklama şöyle:

“1. İlimizde ikamet izinli 522.381 yabancı uyruklu, geçici koruma kapsamında 547.479 Suriyeli misafir olmak üzere toplam 1.069.860 kayıtlı yabancı bulunmaktadır.

1. Düzensiz göçle mücadele çalışmaları kapsamında ülkemize yasadışı yollardan giren düzensiz göçmenlerin yakalanarak sınır dışı edilmelerine devam edilmektedir.
  2. Geçici koruma kapsamında olmayan (kayıtsız ve/veya kimliği bulunmayan) Suriye uyruklu yabancılar, İçişleri Bakanlığımızın talimatı ile belirlenen illere sevk edilmektedir.

İstanbul, geçici koruma kaydına kapalıdır.

1. Geçici koruma kapsamında olmakla birlikte, İstanbul ilinde kaydı olmayan (diğer illere kayıtlı) Suriye uyruklu yabancıların, kayıtlı bulundukları illere geri dönmeleri için 20 Ağustos 2019 tarihine kadar süre verilmiştir.

Belirtilen süre sonunda geri dönmediği tespit edilenler, İçişleri Bakanlığımızın talimatı doğrultusunda kayıtlı oldukları illere sevk edileceklerdir.

1. İlimizde yasal kalış hakkı bulunan yabancıların; yaşanabilecek mağduriyetlerin önlenebilmesi amacıyla Pasaport Kanunu ve Geçici Koruma Yönetmeliği hükümleri gereğince kolluk kuvvetleri tarafından yapılan kontrol ve denetimlerde göstermek üzere pasaport ve/veya Geçici Koruma Kimlik Belgelerini yanlarında bulundurmalarını önemle rica ediyoruz.
  2. İlimiz otogar, gar, havalimanları ve tüm ulaşım vasıtalarında, ‘YOL İZİN BELGESİ’ kontrolleri sürekli olarak yapılacak, geçerli belgesi olmayan geçici koruma kapsamındaki Suriyeli misafirler, kayıtlı olduğu illere geri gönderilecektir.
  3. Valiliğimiz koordinasyonunda düzensiz göçle mücadele çalışmaları, yukarıda belirtilen esaslar doğrultusunda kesintisiz devam edecektir.”